Larven van Chrysopa super predatoren
Heb je last van luizen in jouw beukenhagen of bladluis of wollige bloedluis in jouw fruitbomen of kamerplanten? Is een spintplaag uit de hand aan het lopen? Dan zijn de larven van Chrysopa voor jou de ideale bestrijders.
De volwassen gaasvliegen zijn tere, lichtgroene insecten met lange, transparante, fijn dooraderde vleugels en goudkleurige ogen. De volwassen gaasvlieg leeft niet van insecten maar van nectar, honingdauw en pollen. De larven van Chrysopa zijn de echte opruimers. Op hun menu staan o.a. bladluis, wolluis, wollige bloedluis, beukenbladluis, spint, trips, kleine rupsen en vlindereieren.
Minder bekend
Chrysopa als predator is niet zo bekend maar is zeer doeltreffend. Chrysopa larven eten evenveel bladluizen als larven van lieveheersbeestjes.
Ideaal om bladluis en wolluis te bestrijden, om een grote spintplaag onder controle te krijgen, om beukenbladluis op beukenhagen te bestrijden. Ook om wolluis, bladluis, spint of trips op kamerplanten aan te pakken en wollige bloedluis in fruitbomen te bestrijden.
De gekochte larven worden zeer klein geleverd in boekweit schilfers en blijven daardoor ongeveer twee à drie weken in het larvestadium voordat ze verpoppen.
Hoe larven van Chrysopa gebruiken?
De larven van Chrysopa zitten verpakt in een koker met boekweit schilfers. Dit is de ideale vulstof voor deze larven. De larven verschuilen zich in de boekweit schilfers. Er is voedsel meegeleverd voor tijdens het transport. Naargelang de situatie, zet je de larven als volgt uit:
- Strooi je de larven samen met de boekweit schilfers rechtstreeks op het blad in de buurt van de schadelijke insecten. Zo kunnen de kleine larven direct voedsel vinden. Bij volgroeide hagen, mag je de vulstof samen met de larven boven over de haag uitstrooien.
- Zou dit niet mogelijk zijn maak dan gebruik van bioboxen of maak van koffiefilterzakjes kleine zakjes. De verkleinde koffiefilterzakjes hang je met wasknijpers of paperclips aan de stengels van de plant. De bioboxen kan je direct aan de planten bevestigen. Verdeel de bioboxen of koffiezakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje of biobox een beetje boekweit schilfers met larven.
- Ingeval van bomen of jonge haagplanten, werk je ook met bioboxen of koffiefilterzakjes.
Tip: De larven moeten goed verspreid worden over de aangetaste planten, dat wil zeggen veel bioboxen of koffiefilterzakjes hangen met weinig larven in. We raden aan om 10-20 larven per biobox uit te strooien. De bioboxen of koffiefilterzakjes dus nooit half vol of vol doen. De larven kruipen er dan niet snel uit.
Gerelateerde producten: adalia-larven
Plagron Green Sensation 1 Liter is een super “4-in-1” oplossing