Adalia larven tegen bladluis
Heb je regelmatig last van bladluis op je kamerplanten, groenten of rozen? Wil je liever niet spuiten, maar de natuur een handje helpen? Dan zijn de larven van lieveheersbeestjes een perfecte oplossing.
Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis
Adalia larven eten dagelijks veel bladluizen waardoor ze doeltreffende bladluis bestrijders zijn. De gekochte larven worden zeer klein geleverd. Ze doorlopen gedurende twee à drie weken verschillende larvestadia voordat ze verpoppen. Al die tijd eten ze bladluizen op je planten.
We leveren larven van het tweestippelig lieveheersbeestje. Door deze uit te zetten help je de natuur. Adalia Bipunctata staat immers als “kwetsbaar” aangeduid op de rode lijst van Vlaanderen.
Hoe larven van lieveheersbeestjes uitzetten?
De jonge larven worden geleverd in een doosje met papiersnippers. De larven zitten verspreid tussen de papiersnippers. Naargelang de situatie, zet je de larven als volgt uit:
- Zet de larven uit samen met de papiersnippers rechtstreeks op het blad in de bladluis haarden. Zo vinden de kleine larven direct voedsel.
- Bij te veel wind of te kleine of te gladde bladeren, gebruik je de bijgeleverde papieren zakjes. Verklein de papieren zakjes met de helft. Vervolgens hang je de zakjes aan stengels of takjes met een wasknijper of paperclip in de buurt van bladluis haarden. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje een beetje papiersnippers met larven.
- Ingeval van grote bomen waar je niet aan de kruin kan, gebruik je linnen zakjes. Deze bevestig je aan de boomstam bij de vertakkingen met 1 kant strak tegen de stam en de andere kant open. Op deze manier kunnen de larven er gemakkelijk uit kruipen. Je voorziet 2 linnen zakjes per boom. Eerst het zakje op de stam bevestigen en vervolgens verdeel je de inhoud van het doosje in de zakjes.
Hoeveel Adalia larven uitzetten?
Het aantal uit te zetten larven verschilt uiteraard van de grootte van de planten/bomen en de aantasting. Hieronder vind je algemene richtlijnen per toepassingsgebied.
Bomen
- Stam diameter 0 – 10 cm = 50 larven
- Stam diameter 10 – 20 cm = 100 larven
- Stam diameter 20 – 50 cm = 250 larven
- Stam diameter >50 cm = 500 larven
Rozen en bloeiende planten
- 3 tot 5 larven per bloeiende twijg
- 10 tot 20 larven bij lage rozenstruiken tot 60cm
Bij hoge aantasting of bij een roos groter dan 60 cm, het aantal uit te zette larven verdubbelen.
Moestuin
- 20 larven per m2 bij lage planten tot 60 cm. Bij hogere planten of zware aantasting de hoeveelheid verdubbelen.
Kamerplanten
- 5 tot 20 larven per plant, afhankelijk van de grootte van de kamerplanten en de aantasting.
Mieren en larven van lieveheersbeestjes
In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om vooraf de mieren uit te schakelen. Mieren beschermen bladluizen om te profiteren van de suikersubstantie die de bladluizen uitscheiden. Ze vallen larven van lieveheersbeestjes lastig zodat deze geen bladluizen kunnen eten.
Mieren kan je makkelijk bestrijden d.m.v. een mierenlokdoos.
Gerelateerde producten: fornimite roofmijten
Plagron Green Sensation 1 Liter is een super “4-in-1” oplossing