Adalia larven tegen bladluis
Als je voortdurend problemen ondervindt met bladluizen die je kamerplanten, groenten of prachtige rozen aantasten, en je wilt de natuurlijke methode gebruiken in plaats van het toepassen van schadelijke pesticiden, dan zijn de larven van het lieveheersbeestje, ook bekend als Adalia-larven, een uitstekende optie.
Adalia-larven zijn uitermate effectief in het bestrijden van bladluizen. Ze staan erom bekend dat ze dagelijks een aanzienlijk aantal bladluizen eten, waardoor ze een ideale oplossing zijn om deze plaag te bestrijden. De larven die we verkopen zijn bij aankoop erg klein. In een periode van twee tot drie weken doorlopen ze verschillende ontwikkelingsfasen, om uiteindelijk te verpoppen. Gedurende deze periode voeden ze zich met de bladluizen op je planten.
Onze larven komen van het tweestippelig lieveheersbeestje, Adalia Bipunctata, dat helaas als “kwetsbaar” vermeld staat op de rode lijst van Vlaanderen. Door deze larven uit te zetten in je tuin draag je bij aan het herstel van de natuurlijke populatie van dit waardevolle insect.
Maar hoe zet je deze Adalia-larven uit?
Bij aankomst zijn de jonge larven verspreid over een doosje gevuld met papiersnippers. Afhankelijk van de omstandigheden zet je de larven als volgt uit:
- Als er niet te veel wind staat en de bladeren groot genoeg zijn, kun je de larven met de papiersnippers direct op de bladeren van de planten zetten, middenin de kolonies bladluizen. Zo hebben de larven direct voedsel bij aankomst.
- Als er te veel wind staat of de bladeren zijn te klein of te glad, dan kun je de meegeleverde papieren zakjes gebruiken. Halveer deze zakjes en hang ze aan stengels of takken met een wasknijper of paperclip in de buurt van de kolonies bladluizen. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten en voeg dan in elk zakje wat papiersnippers met larven toe.
- Bij grote bomen, waar je de bladeren niet kunt bereiken, kun je linnen zakjes gebruiken. Bevestig deze zakjes aan de boomstam bij de vertakkingen, met de ene kant strak tegen de stam en de andere kant open. De larven kunnen dan gemakkelijk uit het zakje kruipen. Voorzie elke boom van twee zakjes. Bevestig het zakje eerst aan de stam en verdeel vervolgens de inhoud van het doosje over de zakjes.
Het aantal larven dat je moet uitzetten varieert natuurlijk, afhankelijk van de grootte van de planten of bomen en de mate van bladluisbesmetting. Hier zijn enkele algemene richtlijnen per toepassingsgebied:
- Bomen: Bij een stamdiameter van 0-10 cm gebruik je 50 larven, bij 10-20 cm gebruik je 100 larven, bij 20-50 cm gebruik je 250 larven, en bij een stamdiameter groter dan 50 cm gebruik je 500 larven.
- Rozen en bloeiende planten: Gebruik 10 tot 20 larven per bloeiende tak bij lage rozenstruiken tot 60 cm. Bij ernstige aantasting of bij een roos groter dan 60 cm, verdubbel het aantal uit te zetten larven.
- Moestuin: Gebruik 20 larven per vierkante meter bij lage planten tot 60 cm. Bij hogere planten of ernstige aantasting, verdubbel de hoeveelheid.
- Kamerplanten: Gebruik 5 tot 20 larven per plant, afhankelijk van de grootte van de kamerplant en de mate van aantasting.
Dus als je natuurlijke hulp nodig hebt om bladluizen te bestrijden, zijn Adalia-larven de ideale oplossing. Ze zijn niet alleen effectief, maar ze helpen ook om de natuur een handje te helpen!
Gerelateerde producten: fornimite roofmijten
Plagron Green Sensation 1 Liter Magische oplossing met nieuwe formule voor de grootste bloemen